Houten pallet is 25% minder milieubelastend dan kunststof pallet

Houten pallet is 25% minder milieubelastend dan kunststof pallet

In opdracht van de EPV, heeft het onafhankelijke Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) een Life Cycle Analysis (LCA) gemaakt, waarin de milieubelasting van houten pallets en kunststof HDPE pallets is vergeleken.

Verschillende fasen van de levenscyclus zijn in de LCA getoetst: productie (inclusief winning van grondstoffen), levering, gebruik en verwerkingsfase (recycling, hergebruik, verbranding, stort). Verschillende typen pallets werden vergeleken. De meest eerlijke vergelijking is die tussen de best presterende houten, meermalige pallet (EPAL-pallet) met volhouten klossen, en de best presterende kunststof pallet, gemaakt van 100% secundair materiaal.

De optelsom van alle fasen (levensduur) en de gemeten milieueffecten laat zien dat de houten pallet 25% minder milieubelastend is dan de kunststof pallet. Als je de houten pallet met geperste klossen vergelijkt met diezelfde kunststof pallet, is het verschil ook nog altijd 15% in het voordeel van hout.
Houten pallets springen er in het uitgebreide onderzoek op verschillende onderdelen positief uit.

In de bijbehorende factsheet zijn deze onderdelen kort weergegeven. ‘We kunnen met deze LCA in handen de positieve eigenschappen van ons houten product nog sterker uitdragen’, zegt Jurgen Kemps, voorzitter van de PR-commissie van de EPV. ‘Hiermee kan de vraag naar houten verpakkingen verder worden bevorderd. Een welkome ontwikkeling, want met het gebruik van hout kunnen andere, minder duurzame grondstoffen vermeden worden. Hout heeft onverminderd een gunstiger milieuprofiel.’

De LCA richt zich alleen op de Nederlandse markt en is uitgevoerd volgens de Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken en de NEN 8006 methode, aangevuld met de TWIN-methode van het NIBE. De resultaten werden door de EPV ook bekendgemaakt op het internationale FEFPEB-congres op 24 oktober 2014 in Brussel.

Klik hier voor de factsheet van de LCA