Palletstudie toont aan: hout hygiënischer dan plastic

hout hygiënischer dan plastic
Bij correct gebruik hebben houten pallets een antibacteriële werking die meer dan dertien keer hoger is dan die van H1 plastic pallets.
TILBURG – De opvatting dat plastic pallets hygiënischer zijn dan hun houten tegenhangers gaat niet meer op, volgens gloednieuw Europees onderzoek. Na bijna twee jaar onderzoek, uitgevoerd door het gerespecteerde Institut für Holztechnologie Dresden (IHD), stelt het 38 pagina’s tellende rapport dat alleen nieuw geproduceerde pallets kiemvrij zijn, ongeacht het materiaal waaruit ze zijn gemaakt.

Tussen februari 2018 en december 2019 heeft het IHD een aantal laboratoriumtests en onderzoeken uitgevoerd om de microbiële eigenschappen van standaard EPAL Euro-pallets en van H1-plastic pallets te bepalen. In deze studie werden pallets van alle gangbare kwaliteitscategorieën onderzocht en getest volgens gecertificeerde testmethoden. De in het laboratorium geteste pallets zijn besteld bij een erkende dealer en zijn daarmee afkomstig van het commerciële EPAL-ruilsysteem voor ladingdragers. De pallets waren allemaal minstens één keer eerder gebruikt en waren niet schoongemaakt voorafgaand aan het testen. De laboratoriumtests werden uitgevoerd met Escherichia coli en Staphylococcus aureus-bacteriën.

Op hout hebben bacteriën een lagere overlevingskans dan op plastic

Het vergelijkend onderzoek komt tot de conclusie dat houten ladingdragers tot meer dan dertien keer beter in staat zijn bacteriën uit te roeien dan plastic. Het is daarom mogelijk te concluderen dat houten pallets geschikt zijn voor gebruik in de hygiëne-gevoelige gebieden van voedselverwerking en transport. Een dergelijk gebruik vereist uiteraard strikte naleving van de hygiënevoorschriften en normen die van toepassing zijn.

Het onderzoek weerlegde verder de algemene opvatting dat houten pallets, vanwege hun grove oppervlakken, gevoeliger zijn voor microbiële aantasting, een punt dat vaak wordt gemaakt door fabrikanten van plastic pallets. Het onderzoek laat duidelijk zien dat ruwe secties, veroorzaakt door slijtage aan het oppervlak van plastic pallets, die een veelvoorkomend kenmerk zijn van voor gebruikte pallets, een ideaal substraat vormen voor bacteriegroei. Hout heeft daarentegen bepaalde natuurlijke hygiënische eigenschappen die de verspreiding van micro-organismen voorkomen, zoals de kwantitatieve resultaten van het onderzoek aantonen. Bij correct gebruik hebben houten pallets een antibacteriële werking die meer dan dertien keer hoger is dan die van H1 plastic pallets.

Het rapport concludeert: ‘Op hout hebben bacteriën een lagere overlevingskans dan op plastic. De conclusie is dus dat houten pallets geschikt zijn voor gebruik in de hygiënegevoelige gebieden van voedselverwerking en transport.’

Ruben Hut, voorzitter van EPAL Nederland, stelt: “Dit gedegen onderzoek bevestigt wederom dat de houten verpakking de juiste keuze is voor de hygiënegevoelige waardeketen. Daarnaast zijn de EPAL-verpakkingen de meest duurzame en kwalitatief sterke verpakkingen in ‘s werelds grootste open uitwisselingspool.”

Over EPAL:

De European Pallet Association e.V. (EPAL) zorgt voor een vlotte goederenstroom in de logistieke wereld met meer dan 600 miljoen EPAL-Europallets en 20 miljoen -Boxpallets in ‘s werelds grootste open uitwisselingspool. Opgericht in 1991 als de overkoepelende vereniging van erkende producenten, handelaren en reparateurs van EPAL-lastdragers, is EPAL wereldwijd verantwoordelijk voor de constante kwaliteit. EPAL-pallets worden geproduceerd uit duurzaam verbouwd en CO2-neutraal hout, kunnen worden gerepareerd en gerecycled, en verminderen de transportafstanden dankzij hun hoge beschikbaarheid. Als geregistreerde vereniging streeft EPAL geen commerciële belangen na en neemt al haar beslissingen in het belang van de industrie, de detailhandel en de logistieke partners. EPAL wordt in meer dan dertig landen vertegenwoordigd door veertien nationale comités die zich ertoe hebben verbonden de doelstellingen van EPAL te verwezenlijken.

Bron: dehoutkrant.nl