EPAL pallets, alles over Europallets

Wat is een echte Europallet:

Europallets zijn houten pallets met een standaard afmeting van 80 bij 120 centimeter.

Nieuwe Europallets EPAL 80cm x 120cm

Een ‘Europallet’ kan de naam Europallet dragen wanneer deze voldoet aan alle afmetingen en specificaties die EPAL eraan stelt. EPAL is het instituut dat de normen van de pallet opstelt en bewaakt. De EPAL licentie nummers van de Palletcentrale zijn:

 • NL306, Palletcentrale B.V. Moerdijk
 • NL330, Palletcentrale Rotterdam B.V.
 • NL329, Palletcentrale Helmond B.V.
 • NL332, Palletcentrale Noord Holland B.V.

Ukunt ook zelf vaststellen of EPAL-europallets echt zijn en voldoen aan de kwaliteitsnormen . Dit kan door de markeringen van een EPAL-europallet te controleren. Deze markeringen zijn als volgt bij pallets geproduceerd vanaf augustus 2013.

 • Het EPAL-logo op de linker en rechter klos;
 • De ISPM15-markering op de middenklos. Daaronder staat een 6-cijferig EPAL-identificatienummer (3 cijfers voor de unieke EPAL licentiecode, 1 cijfer voor het productiejaar, 2 cijfers voor de productiemaand);
 • Een zwarte of gele controle kram met het EPAL-logo aangebracht door een EPAL-palletproducent. Dit is het bewijs dat de onafhankelijke kwaliteitsgarantie is uitgevoerd;
 • De spijkers die op een standaardpositie in de pallet zijn getimmerd. De kop van de spijker die is gemarkeerd met een 2 letter-combinatie;
 • De reparatienagel met het EPAL-logo en daarboven de landcode en daaronder het unieke EPAL licentienummer van de reparateur. Bij ondeugdelijke reparatie kan de reparateur dus achterhaald worden.

Welke classificaties / soorten europallets zijn beschikbaar?

Er bestaan 3 classificaties Europallets met EPAL keurmerk:

 • Nieuwe Europallets: Deze nieuwe pallets zijn standaard HT/KD (HeatTreated / Kiln Dried).
 • 1e keus Europallets: Deze pallets zijn blank van kleur en zo goed als nieuw.
 • Gebruikte Europallets: Deze pallets zijn iets donkerder gekleurd. Ze zijn gecontroleerd en/of gerepareerd conform de EPAL eisen bij een hersteller met een EPAL licentie.

De Palletcentrale heeft een ruim aanbod van alle 3 de soorten van de europallets.

Goedgekeurde reparatie van een Europallet met EPAL licentie

Om EPAL- europallets eenvoudig en betrouwbaar uit te wisselen moeten de EPAL-europallets een gestandaardiseerde hoge kwaliteit hebben. EPAL garandeert dit door uniforme kwaliteitsnormen en kwaliteitscontroles.

Zodra een EPAL europallet kapot is dient deze gerepareerd te worden conform de EPAL normen. De Palletcentrale heeft de vereiste EPAL licentie om Europallets te kunnen repareren.  Ieder volgens de EPAL norm gerepareerde europallet is te herkennen aan de controle nagel. Een pallet die niet meer te repareren is wordt vernietigd.

EPAL Europallet uitwisselbaarheid

EPAL Europallet beschrijft het ruilsysteem als het grootste open poolsysteem ter wereld. Het verschil met gesloten poolsystemen (zoals CHEP en LPR) is dat de EPAL organisatie de pallets niet in eigen bezit of beheer heeft. EPAL Europallets worden gewoonlijk geruild met gesloten beurzen. Als voorbeeld brengt een leverancier 50 volgeladen pallets bij zijn klant en neemt 50 andere – lege – Europallets mee terug. Het is niet altijd mogelijk om precies hetzelfde aantal mee retour te nemen, zodat bedrijven een palletschuld of een palletoverschot kunnen hebben. Vervangende pallets koopt men bij een erkende handelaar of producent met EPAL licentie. De Palletcentrale is erkend EPAL handelaar, reparateur en producent. In heel Europa ruilt men EPAL Europallets.

De EPAL-europallets zijn uitwisselbaar met europallets die zowel voorzien zijn van een EPAL- als een EUR-merkteken op de klossen. Dit zijn pallets die voor augustus 2013 zijn geproduceerd.