Statiegeld Europallet: wat is de waarde van een pallet?

“Op deze Europallet zit statiegeld” is een uitspraak die men vaak hoort als het om EPAL Europallets gaat.

Hoeveel statiegeld op een Europallet?

Op een Europallet is geen statiegeldbedrag vastgesteld, aangezien er geen centrale eigenaar is van de pallets. Het statiegeld op een Europallet is eerder een borgsom die tussen leverancier en afnemer wordt overeengekomen om ervoor te zorgen dat de pallet weer retour komt. Deze waarde kan fluctueren en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals of de pallet nieuw, gebruikt, heel of kapot is, en de actuele marktprijs. Dit statiegeld bedrag komt vrijwel nooit overeen met de waarde van de pallet, want deze is altijd een stuk hoger.

Europallets worden alleen geproduceerd door erkende bedrijven die over de juiste licenties beschikken. Deze bedrijven doen dit volgens vastgestelde EPAL-normen. De pallets hebben een standaardafmeting van 80x120cm en hebben ‘’EPAL’’ en ‘’EURO’’ bedrukkingen op de klossen van de pallets.

Wat is de waarde van een Europallet?

Op het moment ligt de waarde van een Europallet tussen de €15 en €20 per pallet als er een volle wagen wordt besteld. De prijzen fluctueren altijd en heeft te maken met verschillende aspecten. Daarnaast wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen gebruikte, eerste keus en nieuwe Europallets. Kijk voor meer informatie over de huidige prijzen op ‘Wat kost een EPAL Europallet?

In heel Europa ruilt men EPAL Europallets. De waarde van kapotte EPAL Europallets is ook nog aanzienlijk. Een erkend EPAL reparateur (hersteller) repareert kapotte EPAL Europallets volgens de EPAL eisen en normen.

EPAL Europallet ruilsysteem

EPAL Europallet beschrijft het ruilsysteem als het grootste open poolsysteem ter wereld. Het verschil met gesloten poolsystemen (zoals CHEP en LPR) is dat EPAL organisatie de pallets niet in eigen bezit of beheer heeft. EPAL Europallets worden gewoonlijk geruild met gesloten beurzen. Als voorbeeld brengt een leverancier 50 volgeladen pallets bij zijn klant en neemt 50 andere – lege – Europallets mee terug. Het is niet altijd mogelijk om precies hetzelfde aantal mee retour te nemen, zodat bedrijven een palletschuld of een palletoverschot kunnen hebben. Er bestaat dus geen EPAL pallets statiegeld. Vervangende pallets worden gekocht bij een erkende EPAL Europallet handelaar of producent. De Palletcentrale is erkend EPAL handelaar, reparateur en producent.

Pallet Pool systemen

Poolpallets worden verhuurd aan bedrijven, maar blijven eigendom van de verhuurder. Poolpallets worden niet geruild tegen lege pallets bij de ontvanger, maar men kan de pallets door de verhuurder laten ophalen. Een poolpallet zal meestal de standaardafmetingen hebben van 80×120 cm en 100×120 cm. De pallets zijn te herkennen aan hun specifieke kleur en het logo van de verhuurder. Poolpalletverhuurders kunnen hun eigen pallets produceren of dit uitbesteden aan onafhankelijke palletproducenten. EPAL Europallets worden alleen door gecertificeerde bedrijven geproduceerd en gerepareerd.

Wat is een poolpallet waard?

De verhuurder bepaalt de palletwaarde van een poolpallet. Bij verlies of tekort berekent men prijzen die veel hoger zijn dan de economische waarde van de pallet.

Wat is mijn kapotte pallet of overtollige pallet waard?

Pallets repareren

Pallets die over zijn, heel of kapot, zijn ook geld waard. Wilt u overtollige pallets verkopen neem dan contact met de Palletcentrale op. Zowel kapotte pallets als pallets in goede staat wordt door ons aangekocht.

Als u hele of kapotte EPAL Europallets wilt verkopen kunnen we u direct van een prijs voorzien. Wilt u andere pallets inleveren, dan vult u de gegevens in op het opkoop-formulier, upload een paar foto’s en wij sturen u direct het beste aanbod. De Palletcentrale werkt met de hoogste opkoopprijs garantie. Wij betalen altijd de hoogste opkoopprijzen.

Waarde Europallet

De waarde van een Europallet, of in de volksmond het statiegeld op een Europallet, hangt af van de staat waarin hij wordt verkocht: nieuw of gebruikt, heel of kapot. Daarnaast is ook de actuele marktprijs een bepalende factor. U kunt contact met ons opnemen om direct de beste prijs voor uw Europallets te ontvangen.

Bestel gemakkelijk en snel pallets online in onze shop!

Wilt u graag nieuwe of gebruikte pallets kopen? In onze webshop kunt u direct uw bestelling doorgeven. Welke pallet in welke afmeting u ook wilt kopen, u kunt bij ons terecht. Online ziet u direct een pallet prijs waarvoor u kunt bestellen, maar voor grotere aanvragen kunt u contact opnemen voor een offerte.