Hoeveel dozen passen er op een pallet?

Voor veel bedrijven zijn pallets een onmisbare factor in hun logistieke proces. Nu zijn er veel verschillende pallets beschikbaar op de markt. De verschillen zitten met name in de afmetingen, classificaties, materiaalsoorten en het type van een pallet. Ook zijn er verschillen in het draagvermogen wat een pallet kan hebben. Uiteindelijk is het meest van belang dat de producten die vervoerd worden op een pallet passen. Wanneer dit niet het geval is wordt de ruimte in een trailer of container niet optimaal gebruikt. Om deze reden is het bijvoorbeeld erg nuttig om te weten hoeveel dozen er op een pallet passen.

palletdoos 1180x780x780mm

Hoe bepaal je hoeveel dozen op een pallet passen?

Om het aantal dozen per pallet goed te berekenen moet er rekening gehouden worden met de afmetingen van de desbetreffende pallet die gebruikt gaat worden. De standaardformaten die het meest gebruikt worden zijn 80 x 120 cm, welke onder meer de europallet betreft, en 100 x 120 cm. Om deze reden zal er in de berekening die hieronder te vinden is rekening worden gehouden met de bovenstaande afmetingen.

Om te kunnen bepalen hoeveel dozen er in de hoogte gestapeld kunnen worden op een pallet wordt dit aantal bepaald aan de hand van door de hoogte van de laadruimte van een vrachtwagentrailer. De hoogte van deze laadruimte varieert tussen de 250 en 270 cm.

Aantal dozen per pallet berekenen

In het assortiment van de Palletcentrale zijn diverse soorten pallet dozen opgenomen. In de berekening wordt voor elke pallet doos bepaald hoeveel dozen er per laag en in de hoogte op een pallet passen. Zoals hierboven al werd beschreven wordt er rekening gehouden met de afmetingen van een europallet en de meest gebruikte blokpallet; namelijk 80 x 120 cm en 100 x 120 cm.

 

Pallet doos DG 78 x 56 x 56 cm

  • Tijdens het gebruik van deze pallet doos kunnen er 2 dozen naast elkaar en 4 in de hoogte. Hierdoor passen er 8 dozen op een pallet.

Pallet doos 118 x 78 x 78 cm

  • Deze pallet doos is door zijn formaat zeer geschikt voor europallet. Dit betekent dat er per laag 1 doos en in de hoogte 3 dozen op een pallet passen. Hierdoor gaan er maximaal 3 dozen op een pallet.

Pallet doos EG 59 x 39 x 37 cm

  • Per laag kunnen er van dit type pallet doos 4 op een pallet gezet worden. In de hoogte kunnen er 6 dozen gestapeld worden. Hierdoor kunnen er in totaal 24 dozen op een pallet worden geplaatst.

Pallet doos EG 59 x 38 x 38 cm

  • Deze pallet doos is gelijk aan de doos die hierboven beschreven wordt. Per laag passen er 4 en in de hoogte kunnen er 6 dozen op een pallet. Hierdoor komt het maximale aantal op 24 dozen per pallet.

De aantallen die hierboven gegeven worden zijn zoals er eerder benoemd bepaald door de afmetingen van de meest gebruikte pallets en de gemiddelde hoogte van de laadruimte van een vrachtwagentrailer. Wanneer de dozen gevuld zijn dient er ook rekening gehouden te worden met het totale gewicht wat op de pallet gezet wordt. De stabiliteit is namelijk ook afhankelijk van het gewicht en hierdoor is het mogelijk dat er een laag in mindering moet worden gebracht op de pallet.

Naast de vraag hoeveel dozen er op een pallet passen, vraagt men zich ook af hoeveel pallets in een vrachtwagen passen. Om deze reden schreven wij ook een artikel over hoeveel pallets in een vrachtwagen passen.