Hoeveel pallets passen er in een trailer / vrachtwagen?

In de transport- en logistiekbranche wordt er vaak gekeken naar hoeveel pallet plaatsen er op een vracht kunnen, maar hoeveel pallets passen er in een trailer / vrachtwagen?  In het volgende artikel zal er antwoord worden gegeven op deze vraag.

Het antwoord van deze vraag hangt af van de afmetingen van de pallet en de grote van de trailer van de vrachtwagen. Er zijn heel veel verschillende soorten pallets in verschillende maten. In dit artikel gaan we uit van de Europallet (80 x120 cm) en de blokpallet open (100 x 120 cm), aangezien dit de meest voorkomende pallets in Europa  zijn.

pallets vrachtwagen

Aantal europallets op een trailer en vrachtwagen?

In een vrachtwagen met de meest voorkomende trailer (huiftrailer) zijn 33 europallets plaatsen beschikbaar. De hoogte van een stapel europallets is 19. Er kunnen dus 627 europallets in een vrachtwagen met een huiftrailer. Ander combinaties zijn ook mogelijk:

  • LZV: 51 pallet plaatsen & 20 hoog, in totaal 102
  • Opentrailer: 34 pallet plaatsen & 19 hoog, in totaal 646
  • Combinatie: 38 pallet plaatsen & 19 hoog, in totaal 722

Aantal blokpallets op een trailer en vrachtwagen?

In een vrachtwagen met de meest voorkomende trailer zijn 26 blokpallets open 100 x 120 cm plaatsen beschikbaar. De hoogte van een stapel blokpallets is 20. Er kunnen dus 520 blokpallets in een vrachtwagen met standaard trailer. Ander combinaties zijn ook mogelijk:

  • LZV: 38 pallet plaatsen & 20 hoog, in totaal 760
  • Opentrailer: 26 pallet plaatsen & 20 hoog, in totaal 520
  • Combinatie: 30 pallet plaatsen & 20 hoog, in totaal 600

Een blokpallet 100 x 120 cm omlopend heeft een maximale hoogte van 19 pallets. Het totaalaantal ligt voor deze pallet dus steeds 26 stuks lager.

Hoeveel pallets passen er in een bakwagen?

Niet elke vrachtwagen kan alle locaties bereiken door de grote of het gewicht van de vrachtwagen. Bakwagens zijn wat kleinere vrachtwagen met een lengte van maximaal 8 meter. Hierdoor kunnen er maximaal 18 palletplaatsen met europallets mee worden vervoerd en 14 palletplaatsen met blokpallets van 100 x 120 cm. De hoogte van een pallet stapel bij de europallet is 17 pallets en bij blokpallets van 100 x 120 open is de maximale stapelhoogte 17. Bij blokpallets 100 x 120 cm gesloten is de maximale stapelhoogte 16.

De afmetingen van de pallets in dit artikel zijn de meest gebruikte pallets in Nederland en in Europa waarbij wordt uitgegaan van de standaard hoogtes. Wanneer afwijkende maten pallets gebruikt worden, moeten specifieke berekeningen gemaakt worden.

Vrachtwagens & trailers bij de Palletcentrale

vrachtwagens combinatieBij de Palletcentrale hebben we het transport in eigen beheer. Er rijden meer dan 30 vrachtwagens die het transport regelen door heel de Benelux, Duitsland en Noord-Frankrijk. De soorten trailers bij de Palletcentrale zijn: huiftrailers, LZV trailers, opentrailers en combinatie trailers

Naast de vraag hoeveel pallets in een vrachtwagen passen, vraagt men zich ook af hoeveel pallets in een container passen. Daarom schreven wij ook een artikel over hoeveel pallets in een container passen.