Pallet onderdek – Welke type onderdekken bestaan er voor pallets?

Voor de transport en opslag van goederen zijn er veel verschillende pallets in omloop over de wereld. Van europallet tot wegwerppallet en van kunststofpallet tot houtvezelpallet. Binnen deze range is de europallet de meest gebruikte pallet binnen Europa.

Pallet onderdek

De verschillende pallets zijn te onderscheiden in uiteenlopende afmetingen, draagvermogens en andere kenmerken. Zo wordt binnen het aanbod van pallets ook gedifferentieerd op het onderdek. Het onderdek van een pallet is de constructie waar het bovendek op geplaatst wordt. Dit onderdek heeft invloed op de draagkracht van de pallet, maar daarnaast ook op de manier waarop een pallet opgepakt en opgeslagen kan worden.

De verschillende type onderdekken

Er zijn dus verschillende kenmerken die de keuze voor een pallet kunnen bepalen. Niet iedere pallet is namelijk geschikt voor de verschillende logistieke processen van bedrijven. Afmeting en draagvermogen zijn belangrijke kenmerken, maar het onderdek is minstens zo belangrijk. Het onderdek is bijvoorbeeld van invloed op het gebruik van een pompwagen, de nestbaarheid en daarmee opslagruimte en het gebruik in stellingen en op rolbanden.

Deze type onderdekken zijn in omloop:

  • Open onderdek
  • Omlopend onderdek
  • Dubbeldek
  • Kruisdek
  • Nestbaar
  • Mix onderdekken.

Deze verschillende typen worden hieronder verder toegelicht.

Pallet met open onderdek

Een pallet met een open onderdek is een veelvoorkomende palletsoort, al dan niet de meest voorkomende. Dit type onderdek wordt teruggezien op de europallet, blokpallets met courante en incourante maten en kunststof pallets. Het open onderdek typeert zich door de houten latten die zich alleen op de lengte van de pallet bevinden. De pallet is hierdoor eenvoudig op te pakken aan alle zijdes van de pallet door heftrucks en pompwagens.

Europallet voorzijde Europallet onderzijde

Pallet met omlopend onderdek

Het omlopende onderdek en het open onderdek hebben veel gelijkenissen, maar verschillen op een cruciaal kenmerk. Dit verschil zit in de twee extra deklatten die aan de onderzijde bij een omlopende pallet in de breedte wél aanwezig zijn. De deklatten lopen aan de onderkant om de gehele pallet door, waardoor het de naam ‘omlopende pallet’ verkrijgt. Omlopende pallets hebben doorgaans een hoger draagvermogen door de extra deklatten. De pallets worden veel ingezet binnen magazijnen voor het versturen van orders met kartonnen dozen.

Omlopende pallet voorzijde Omlopende pallet onderzijde

Pallet met dubbeldeks onderdek

De pallet met een dubbeldeks onderdek heeft zowel aan de boven- als onderkant deklatten over de gehele breedte bevestigd. Dit zorgt voor extra draagvermogen, waardoor de pallet geschikt is om zware objecten te dragen. In de meeste gevallen zijn pallets met een dubbeldeks onderdek balkpallets, in mindere mate blokpallets. Doorgaans worden dubbeldeks pallets ingezet om zakgoed te kunnen dragen. Denk hierbij aan bigbags die bijvoorbeeld gebruikt worden in de cementindustrie, maar ook binnen andere logistieke processen waarbij pallets met een hoog draagvermogen benodigd zijn is de dubbeldeks pallet uitermate geschikt.

Dubbeldek pallet bovenzijde Dubbeldek pallet onderzijde

Pallet met kruisdek onderdek

Net als het omlopende onderdek heeft een kruisdek onderdek deklatten in de breedte en in de lengte aan de onderzijde van de pallet. Bij een omlopend onderdek sluiten deze deklatten naadloos op elkaar aan. Dit is bij een kruisdek onderdek niet het geval, omdat de deklatten op elkaar liggen.

  • Bij een kortlopende pallet ligt de lange plank op de onderkant van het onderdek
  • Bij een langlopende pallet ligt de korte plank op de onderkant van het onderdek

N.B. Tenzij de afmetingen van de breedte en de lengte aan elkaar gelijk zijn, omdat er dan geen sprake is van een kort- of langlopende pallet.

Kruisdek pallet voorzijde Kruisdek pallet onderzijde

Nestbare pallets

Pallets met een nestbaar onderdek zijn geproduceerd met het hoofddoel om eenvoudig in elkaar gestapeld te kunnen worden. Dit type onderdek zien we terug bij kunststof- en houtvezelpallets. Deze pallets staan, afhankelijk van de afmetingen, op 4,6 of 9 pootjes. Het bovendek van de pallets heeft hierdoor ook 4,6 of 9 gaten met bijbehorende sleuven waarin het onderdek van de soortgelijke pallet ingeschoven kan worden. Hierdoor ontstaat er een stapeleffect, waarmee veel ruimte bespaard kan worden. Ideaal voor wanneer er weinig opslagruimte beschikbaar is.

Nestbare kunststof pallet voorzijde Nestbare kunststof pallet onderzijde

 

Mix onderdekken

Het mix onderdek is geen type onderdek op zichzelf. Het betreft een verzamelnaam voor partijen pallets die aangeboden worden door de Palletcentrale. Deze partij bestaat dan uit pallets met verschillende soorten onderdekken en wordt aangeboden als mixpartij. Dit betekent overigens niet dat iedere mixpartij een verzameling van pallets is met verschillende onderdekken. Het kan namelijk ook een verzameling zijn van pallets met verschillende afmetingen die dicht bij elkaar liggen. De aard van de mixpartij staat op onze webshop altijd beschreven in de product beschrijving.

Mix onderdek pallets partij