Pallethandel – Waar moet ik op letten en wat is mogelijk?

In Nederland zijn ongeveer 300 bedrijven die zich bezig houden met pallethandel, pallet recycling en pallet reparatie . Dit varieert van kleine pallethandelaren tot grote gerenommeerde Palletbedrijven.

Op basis van welke criteria kunt u een keuze maken voor de juiste pallethandelaar? Waarin onderscheiden de pallet bedrijven zich van elkaar:

Beschikbaarheid van pallets

-> Is het van belang dat pallets altijd voorhanden zijn?

Dan is het belangrijk om te kiezen voor een pallethandelaar die beschikbaarheid kan garanderen. Pallethandelaren met een breed assortiment en grote aantallen in voorraad kunnen deze garantie geven. Indien er naast pallethandel ook productie van nieuwe pallets plaats vindt geeft dit nog meer flexibiliteit en beschikbaarheid.

-> Dienen pallets snel geleverd te kunnen worden?

Kijk naar de logistieke mogelijkheden; Heeft het palletbedrijf logistiek de middelen om de pallets snel te kunnen leveren? Hoe groot is het wagenpark? Is er een vestiging van de pallethandelaar gevestigd in de nabije omgeving?

Welke kwaliteit wordt aangeboden door de Pallethandelaar?

-> Welke eisen stelt u aan de kwaliteit van de pallets? In hoeverre dient de lading goed beschermd te zijn? In hoeverre zijn de productie processen afhankelijk van exacte maatvoeringen en uitvoeringen van pallets?

Indien kwaliteit gegarandeerd moet zijn kies dan voor een pallethandelaar die kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Deze bedrijven hebben ook diverse certificeringen. Er zijn diverse instanties die kwaliteit bij pallet bedrijven controleren en certificaten hiervoor uitgeven. Denk hierbij onder andere aan:

 • EPAL voor productie en reparatie van Europallets,
 • Plastic Europe voor de productie van CP pallets,
 • ISPM15 voor HT behandelingen van pallets,
 • Thuiswinkel Zakelijk ter garantie van betrouwbaarheid en kwaliteit online

Biedt het Palletbedrijf een totaal oplossing?

-> heeft u naast gebruikte pallets ook nieuwe pallets nodig? Bestaat er behoefte aan aanverwante producten, zoals palletranden / kratten / stellingvlonders ect.? Of heeft u geregeld overtollige pallets of pallets die gerepareerd moeten worden?

Kies dan voor een pallet partner die het gehele pakket kan verzorgen. Naast prijs-efficiency realiseert u hierdoor ook een aanzienlijke CO2 besparing doordat de vrachtwagens vol heen en terug kunnen rijden.

Onderneemt de Pallethandelaar “Maatschappelijk verantwoord”?

-> In hoeverre hecht u waarde aan de maatschappij en verwacht u dit ook van uw leveranciers?

Check hoe een pallethandelaar omgaat met:

Milieu;

 • In hoeverre is duurzaamheid verankerd in de onderneming? Is de pallethandelaar “Lean and Green?”, werkt zij aan een CO2 reductie?. Stelt het palletbedrijf een CO2 besparingscertificaat beschikbaar? Kan het palletbedrijf een certificaat beschikbaar stellen waaruit blijkt dat u een positieve bijdrage levert aan uw eigen footprint? De Palletcentrale levert namelijk beide.
 • Werkt het palletbedrijf mee aan duurzaam bosbeheer en is zij in het bezit van PEFC of FSC certificaat?
 • Zijn bedrijfsprocessen en activiteiten afgestemd op het duurzaam ondernemen?

De arbeidsmarkt;

 • Hoe wordt omgegaan met de arbeidsmarkt?
 • Is het palletbedrijf een gecertificeerd leerbedrijf?
 • Krijgen werknemers die iets verder van de arbeidsmarkt af staan ook een eerlijke kans binnen dit bedrijf?
 • Is de beloning van de werknemers netjes geregeld via CAO afspraken of wettelijke regelingen?
 • Zijn de werkomstandigheden en de veiligheid op orde volgens de wettelijke regelgeving?
 • Krijgen de werknemers de mogelijkheid cursussen te volgen?

Brandveiligheid;

Welke maatregelen zijn getroffen om vervelende zaken zoals een brand te voorkomen en de gevolgen zo minimaal mogelijk te houden. Er zijn helaas voorbeelden te noemen van pallethandelaren die een gevaar vormden voor hun omgeving in het kader van brandveiligheid. Palletbedrijven dienen te voldoen aan een strenge regelgeving.

Prijs per pallet

-> Is het van belang om een kostenbesparing te realiseren? Wilt u verzekerd zijn van de meest gunstige prijs?

Palletbedrijven die innoveren, logistieke processen optimaliseren en slimme oplossingen verzinnen werken uiterst efficiënt. Dit leidt tot kostenbesparing waardoor deze bedrijven de pallets voor de laagste prijzen kunnen aanbieden.

De Palletcentrale is al jaren marktleider in het verkopen van gebruikte pallets en het produceren van nieuwe pallets in de Benelux. De Palletcentrale biedt een totaal pakket gebaseerd op kwaliteit, beschikbaarheid, duurzaamheid en betrouwbaarheid. U vindt hier alle pallet-disciplines onder 1 dak. In samenwerking met haar klanten realiseren zij de meest efficiënte palletoplossing.