Waar moet mijn pallet aan voldoen?

Pallets zijn er in allerlei materialen, uitvoeringen en afmetingen. Met betrekking tot het transport bestaan er eisen waar men zich aan dient te houden. Daarnaast zijn er een aantal wettelijke eisen waar u rekening mee moet houden wanneer u pallets gaat transporteren naar het buitenland.

Van welke materialen zijn pallets gemaakt? En wat houdt dit in?

Pallets zijn er in verschillende materialen zoals:

  • hout
  • kunststof
  • karton
  • houtvezel

Het meest gebruikte materiaal is hout of kunststof.  Er zijn blokpallets en balkpallets.

Er zijn standaard houten pallets zoals de Epal Europallet en de CP pallets. Verder is de houten pallet in vele modellen en afmetingen beschikbaar. De houten pallet is herbruikbaar en eenvoudig te herstellen. U kunt de houten pallet eenvoudig voorzien van een HT behandeling.  De grondstof hout is duurzaam.

Heeft u echter te maken met hygiënische werkomgevingen waar conform HACCP richtlijnen wordt gewerkt volstaat een houten pallet meestal niet. In dit geval wordt er gewerkt met kunststof pallets. Kunststof pallets kunnen worden gemaakt uit diverse kunststof materialen zoals LDPE/HDPE/PP/PO, een mix hiervan, of regeneraat.  Kunststof pallets nemen geen vocht op. Verder voldoen kunststof pallets altijd aan de ISPM eisen.

Karton pallets zijn licht van gewicht en daardoor zeer geschikt voor bijv. luchtvracht. De karton pallet is vervaardigd uit natuurlijk golfkarton en voldoet altijd aan de ISPM eisen. Er is dus geen HT behandeling nodig.

Houtvezel pallets worden gemaakt van geperste houtvezels en voldoen daarom aan de ISPM15 eisen. Houtvezel pallets zijn in elkaar stapelbaar hierdoor nemen ze weinig ruimte in beslag.

Welke afmeting heeft u nodig?

Er bestaat een aantal internationale standaarden voor houten blokpallets zoals de CP pallet (CP1 t/m CP9) en de Epal standaard, met als bekendste uitvoering de Epal Europallet.

De afmetingen van houten pallets kunnen verschillen. Er zijn enorm veel variaties mogelijk in afmeting en specificaties. Indien u naar het buitenland op pallets gaat versturen, check altijd de eisen die de ontvanger en de vervoerder aan de afmetingen stelt. Verreweg de meest gebruikte maten binnen Europa zijn de blokpallets van 80 x 120 cm en 100 x 120 cm. Blokpallets van 80 x 120 cm  worden vaak Europallets genoemd. Echter een officiële EPAL Europallet is alleen noodzakelijk indien er van het ruilsysteem gebruik gemaakt wordt of op klanteis. Indien dit niet het geval is volstaan ook andere blokpallets van 80 x 120 cm zonder het EPAL keurmerk. De blokpallet van 80 x 120 cm is te verkrijgen in vele varianten. De blokpallet van 100 x 120 cm, zowel de eenmalige uitvoering als de meermalige uitvoering, zijn in vele varianten en specificaties beschikbaar.

Gebruik van CP pallets

Heeft u een transport waarbij sprake is van chemische stoffen? Dan is de chemie pallet een goede keuze. Ook niet-chemische producten kunnen prima op een CP pallet worden getransporteerd. CP pallet staat voor Chemie Pool pallet. Sinds begin jaren ’90 van de vorige eeuw zijn de CP-pallets ontwikkeld, speciaal voor de Europese chemische industrie. Grote spelers in de chemische industrie hadden als doel om meer eenheid te creëren en het aantal soorten pallets te verminderen. Er zijn 9 uitvoeringen van CP pallets.  Alle uitvoeringen van de CP pallet zijn uitstekend geschikt voor hergebruik. Onder auspiciën van Plastic Europe is het streven om de CP pallet als gebruikte pallet wederom in te zetten. Door de standaardisatie is de inzet van gebruikte CP pallets binnen de Chemische Industrie een belangrijke veel gebruikte duurzame oplossing.

Type CP-pallet            Maatvoering in cm     Uitvoering
CP1 pallet                         100 x 120 cm                       Open onderdek, 3 lange latten onder van 120 cm
CP2 pallet                         80 x 120 cm                        Open onderdek, 3 lange latten onder van 120 cm
CP3 pallet                         114 x 114 cm                        Open onderdek, 3 lange latten onder van 114 cm
CP4 pallet                        110 x 130 cm                        Open onderdek, 3 lange latten onder van 130 cm
CP5 pallet                          76 x 114 cm                         Open onderdek, 3 lange latten onder van 114 cm
CP6 pallet                         100 x 120 cm                      Kruisdek onderdek, 5 lange latten onder van 120 cm
CP7 pallet                         110 x 130 cm                       Open onderdek, 3 lange latten onder
CP8 pallet                        114 x 114 cm                         Kruisdek onderdek, met opening in het bovendek
CP9 pallet                        114 x 114 cm                         Omlopend onderdek vlakwerkend

Transport naar het buitenland

Pallets naar het buitenland exporteren? Indien u de pallets buiten de EU transporteert zit er een belangrijk verschil tussen de verschillende materialen van de pallet. Een houten pallet moet volgens de ISPM eis een HT behandeling ondergaan indien deze wordt geëxporteerd buiten Europa. Deze pallets kunnen bij internationale transporten worden gecontroleerd op aanwezigheid van dierlijk materiaal. De controle vindt plaats op basis van de ISPM15 normen (International Phytosanitary Measure 15). Organismen die mogelijk ziektekiemen bevatten, kunnen zich namelijk in het hout nestelen. Werkt u met houten pallets dan dienen deze HT (Heat Treated) behandeld te zijn . Over het algemeen kan men stellen; eens behandeld, blijft behandeld. Lees hier alles over de internationale ISPM15 eisen voordat u naar het buitenland exporteert. Bij een Brexit dienen pallets die worden geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk ook voorzien te zijn van een HT behandeling.