Britse transport- en logistieksector slaat alarm: niet klaar voor brexit

brexit

In het Verenigd Koninkrijk heeft de transport- en logistieksector alarm geslagen. Zij maken zich zeer veel zorgen met het oog op de naderende brexit. Ze vrezen dat deze bij de grenzen zal leiden tot grote chaos. Er is een brandbrief richting de Britse regering verzonden waarin de zorgen om de Britse logistieksector geuit worden.

De brief werd ondertekend door Transportbedrijven en acht logistieke brancheorganisaties. De bezorgdheid in de sector is inmiddels dusdanig groot dat is gevraagd om een audiëntie met de ministers van transport, financiën en brexituitvoering. Ongeacht of er een handelsdeal wordt bereikt tussen Brussel en Londen, de voorbereiding op de brexit moet beter.

‘Als de sleutelspelers in de aanvoerketen (…) hebben wij goed zicht op de huidige mate van gereedheid, die momenteel belangrijke gaten vertoont’, zo wordt in de brief geschreven. De Financial Times plaatste deze brief online. Ook is onder meer te lezen: ‘Als deze problemen niet aangepakt worden, dan zal dat leiden tot ernstige verstoringen voor het Britse bedrijfsleven en de toevoerketens waar we allemaal zo enorm van afhankelijk zijn.’

Zorgen om nieuwe IT-systemen

Vanaf 1 januari moet men bij de grens met maar liefst 10 nieuwe IT-systemen gaan werken. Deze zijn nog niet klaar voor gebruik en er zit veel overlap in de systemen. De Financial Times schrijft dat bedrijven uit de logistieke sector gefrustreerd zijn. Volgens hen is bij de werkgroep voor een functionerende grens er te weinig besef van hoe het er in de praktijk bij de grens aan toegaat.

De Britse regering heeft een verklaring naar buiten gebracht waarin zij zegt dat met de transportsector samen gewerkt zal worden om chaos aan de grens te voorkomen. Sinds afgelopen donderdag heeft de regering de bevoegdheid om op 29 plekken grote vrachtwagenparkeerplaatsen aan te leggen. Zo wil men voorkomen dat er in de havens opstoppingen ontstaan, door trucks die niet beschikken over het juiste papierwerk.

bron: Financieel Dagblad