Gevolgen Brexit voor uw transport

Het Britse parlement heeft een akkoord goedgekeurd waardoor het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk de Europese Unie gaat verlaten. Wanneer dit precies gaat gebeuren, is nog onduidelijk. De Brexit heeft zonder twijfel gevolgen voor uw internationale handel, of de handel van uw klanten met landen van het Verenigd Koninkrijk. Hieronder staan een aantal aandachtspunten op een rij, zodat u zich goed kunt voorbereiden:

 • Tekorten. Het Britse Retail Consortium heeft gewaarschuwd dat het VK zelf niet genoeg HT-behandelde pallets heeft om in alle export te voorzien.
 • Langere wachttijden. Het is aannemelijk dat door toenemende douaneformaliteiten de wachttijden bij de grens langer worden. Langere doorvoertijden betekenen ook hogere kosten.
 • Invoertarieven. Bij export naar de VK gelden ook de invoertarieven van het VK en andere heffingen, zoals btw en accijnzen. Onderzoek of u een EORI-nummer nodig hebt, het identificatienummer voor uw bedrijf bij export buiten de EU.
 • Ferry terminals. Bij vervoer via de ferry terminals wordt het vermelden van douanedocumenten in het havensysteem Portbase verplicht.
 • De hittebehandeling van houten verpakkingen en stuwhout volgens ISPM15 zorgt ervoor dat geen levend ongedierte, zoals kevers, met het hout meereizen en bossen kunnen aantasten. Het hout krijgt een markering van het IPPC-logo. Let op deze markering.
 • Neem geen risico. Transport op of in onbehandelde houten verpakkingen kan worden tegengehouden en teruggestuurd. De Stichting Markering Houten Verpakkingen heeft een register waarin alle leveranciers van behandelde houten verpakkingen en stuwhout zijn opgenomen. www.smhv.nl
 • Houd rekening met de eisen van ISPM15. Voor import en export van houten verpakkingen en
  stuwhout binnen de EU-landen, met uitzondering van Spanje en Portugal, gelden de ISPM 15-eisen
  niet. Omdat de VK straks geen lid meer is van de EU, kan ISPM 15 vanaf dat moment wél gaan
  gelden.

 

Voor alle informatie over de Brexit kijk dan op www.brexitloket.nl, of bekijk hier het volledige volledige nieuwsbericht.