Hout schaars, pallets duurder

HoutDe houtprijs is de afgelopen maanden snel gestegen, in sommige gevallen tot wel 20%, daarmee worden pallets en kisten duurder. Dat heeft alles te maken met de schaarse verkrijgbaarheid van hout op de wereldmarkt en een aanzienlijk grotere vraag.

Tot op heden lukt het producenten om klanten van pallets te voorzien, maar verdere schaarste en prijsstijgingen zullen volgen, voorziet branchevereniging EPV. Meerdere economische en klimatologische ontwikkelingen liggen aan de houtschaarste ten grondslag.

Economische voorspoed

Wereldwijd hebben veel landen economisch de wind in de rug. Met die economische voorspoed groeit ook het aantal transportbewegingen van Nederlandse producten. Alleen door gecombineerde inkoopkracht, hogere prijzen en het inzetten van opgebouwde ketenrelaties, lukt het EPV-leden om hun klanten te blijven voorzien van pallets en kisten. Maar er kunnen wachttijden ontstaan en prijsstijgingen van de producten zijn onafwendbaar. Aldus de vereniging.

Chinezen betalen meer

Een belangrijke reden voor de stijgende houtprijs is ook dat de Europese houtmarkt een wereldmarkt is geworden. Door de economische ontwikkelingen in Azië melden ook China, India en de V.S. zich op die Europese houtmarkt. Zij zijn bereid een aanzienlijk hogere prijs te betalen voor dezelfde houtsoorten, soms oplopend met wel 15 of 20% per kubieke meter hout. Daarnaast vissen ook andere sectoren in de houtvijver. De spaanplaatindustrie en de bio-energie trekken aan dezelfde houtsoorten en zijn een alternatief voor de zagerijen die pallethout zagen. Verbranding van houtige biomassa wordt bovendien nog steeds gesubsidieerd.

Daarnaast hebben transporteurs in 2017 hun prijzen flink verhoogd en de verwachting is dat zij dit in 2018 opnieuw zullen doen. Bovendien kampen transporteurs in heel Europa met een tekort aan chauffeurs. Hout dat klaarstaat bij de zagerijen, kan niet worden vervoerd naar de producenten.

 

Bron: www.epv.nl