Houtmarkt wereldwijd onder druk

De wereldwijde houtmarkt staat onder druk. Prijzen op de korte en middellange termijn staan onder druk. Voor veel bedrijven in de pallet- en verpakkingsindustrie is het een steeds grotere uitdaging om aan kwalitatief goed hout te komen. De Palletcentrale is ook in deze onrustige houtmarkt een betrouwbare partner en verzekert klanten van een continue aanlevering van pallets.

Oorzaken onrust houtmarkt

De tekorten op de wereldwijde houtmarkt kennen aanwijsbare oorzaken. In de eerste lockdown werd door de meeste houtzagerijen door geproduceerd wat resulteerde in kortere levertijden. De voorraden bij gebruikers bleven hierdoor laag. Vervolgens werd door toedoen van corona-maatregelen de beschikbaarheid minder. Zagerijen moesten sluiten, restproducten werden niet verkocht en productievolumes werden afgebouwd. Terwijl orderportefeuilles van zagerijen wel gevuld zijn, is de voorraad lager dan ooit. De prijs stijgt sneller dan de statistieken weergeven.

Volgens de FEFPEB, vertegenwoordiger van Europese houten pallets en verpakkingsproducenten, wordt veel Europees hout, met name afkomstig uit Duitsland en Scandinavië, geëxporteerd naar de Verenigde Staten en ook China. Mede door de importheffingen van de Amerikaanse president Trump stokt de houttoevoer uit Canada en ook Zuid-Amerika levert minder aan de Europese markten. De vraag uit de Verenigde Staten zorgt ook voor wijzigingen in de specificaties en sommige kopmaten zijn niet of veel minder verkrijgbaar.

De Europese houtvoorraad stond al onder druk. Dit komt ook door een kever die een aantal jaren terug bossen teisterde en met name vuren hout aantastte. Grote delen bos werden gekapt en de jonge aanplant is nog niet volgroeid. De voorzitter van de FEFPEB zegt hierover: ‘Het is zorgelijk dat het gezonde hout, dat er nog is, niet in Europa blijft. Bovendien halen de aantrekkende bouw- en tuinhoutsector veel goed hout, waarvan een groot deel normaalgesproken bestemd is voor de palletindustrie, uit de markt. Onze branche wordt flink geraakt.’

Blijf met uw bedrijf verzekerd van toelevering pallets

Is een continue en betrouwbare toelevering van pallets van groot belang voor uw organisatie? Wij onderkennen dit belang en gaan in onze samenwerkingen voor een 100% beschikbaarheid. Neem contact op voor een afspraak met één van onze accountmanagers of vraag direct een offerte aan.