Ook in Duitsland pallet schaarste en stijgende prijzen.

Als gevolg van de economische hoogconjunctuur;
Pallets zijn uitverkocht.

De Duitse economie produceert op volle toeren. Maar voor bedrijven wordt het steeds moeilijker om goederen op te slaan en te vervoeren. Daarvoor zijn pallets nodig – en die zijn op dit moment nauwelijks beschikbaar.

Door de gunstige economische situatie worden pallets voor goederenvervoer in Duitsland schaarser. “Er kan helemaal niet aan de vraag worden voldaan”, zo zei Jan Kurth, zaakvoerder van de Federale Vereniging van Houtverpakkingsmaterialen, Pallets en Exportverpakkingen (HPE) tegen “Welt am Sonntag”. Momenteel is het vaak zo dat bedrijven ook bestellingen van grote en bekende klanten moeten annuleren. Voor de klassieke Europallet of de overwegend vierkante chemische pallet zijn er wachttijden van enkele weken. Ook de markt van gebruikte pallets is volgens het rapport vrijwel opgebruikt.

Volgens de vereniging hebben de 440 binnenlandse producenten van pallets en exportverpakkingen hun productie al verhoogd. Volgens een schatting van de HPE werd er vorig jaar met 110 miljoen pallets meer dan ooit geproduceerd. De toename bedroeg dan ook zeven miljoen stuks ten opzichte van 2016. Dit is echter niet voldoende om aan de toegenomen vraag te voldoen. Kurth zei tegen de krant dat de chemische industrie alleen al een bijkomende behoefte van bijna 400.000 pallets zou hebben. De grote vraag heeft ook hogere prijzen tot gevolg.

Onder impuls van de exportboom en stijgende bedrijfsinvesteringen is Duitsland in 2017 op weg naar het hoogste groeipercentage in zes jaar. Het Federaal Bureau voor de Statistiek (Destatis) presenteert op 11 januari in Berlijn de cijfers over het Duitse bruto binnenlands product (BBP) in 2017.

Zie hier onze eerdere berichtgeving.

Bron: www.n-tv.de