Rusland verhoogt exportheffingen hout, Europese Unie protesteert bij Wereldhandelsorganisatie

Rusland heeft per 1 januari 2022 nieuwe exportheffingen op hout doorgevoerd. Op bepaald hout staan nu uitvoerheffingen van wel 80 procent. Daarnaast zijn alle grensposten, uitgezonderd één met Finland, gesloten voor export. Volgens de Europese Unie houdt Rusland zich hiermee niet aan internationale afspraken.

Europese houtverwerkende industrie benadeeld

In een verklaring spreekt de Europese Unie van een benadeling van de houtverwerkende industrie van de Europese Unie. “Die rekent op de uitvoer uit Rusland en dat leidt tot aanzienlijke onzekerheid op de mondiale houtmarkt” zo zegt de Europese Unie in een verklaring.

De Russische president Poetin kondigde in 2020 al aan dat hij de export van bepaald hout aan banden wilde leggen. Dit betrof met name onbewerkte hardhout- en naaldhoutsoorten. Sindsdien is het de Europese Unie niet gelukt Poetin op andere gedachten te brengen.

Schending WTO-afspraken

Door het blokkeren van de export van onbewerkt hout, wil Poetin op deze manier de Russische houtverwerkingsindustrie steunen. Nu, in 2022, is het gevolg dat exportbelastingen voor bepaalde houttypes oplopen tot 80 procent. Er zijn echter Wereldhandelsorganidatie (WTO) afspraken waarin is bepaald dat dit percentage op maximaal 13 tot 15 procent mag liggen. Op basis hiervan stelt de Europese Unie dus dat Rusland zich niet aan deze afspraken van het WTO-recht houdt.

Hier bovenop komt dan nog het feit dat met het sluiten van 29 van de 30 grensovergangen voor hout, houtuitvoer zwaar bemoeilijkt wordt. Luttya, in Finland, is de enige weg via waar Russisch hout nog Europa binnen kan komen. Ook het sluiten van de grensposten voor hout is een schending van een WTO-beginsel.

Bron: Houtwereld