Transportprijzen stijgen naar recordhoogte

Minuscule capaciteitsstijging resulteert niet in een daling van de hoge recordprijsindex. De transportprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest.

De prijsindex voor transport steeg in het vierde kwartaal van 2017 naar een index van 107.9. Dit is een stijging van bijna 6% vergeleken met het derde kwartaal van 2017 (index 101.8). Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2016, is de prijsindex gestegen met 14%.

Dat blijkt uit de 34e editie van de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon en Capgemini Consulting. Erik van Dort, supply chain director bij Capgemini: “Vervoerders hebben goede prijzen gekregen voor hun diensten in 2017, maar het vierde kwartaal is echt uniek. In de elf jaar waarin we transportprijzen evalueren, hebben we nog nooit zulke hoge prijzen waargenomen. Hoewel het eerste kwartaal altijd een traag kwartaal is, zal het interessant zijn om te zien of het tekort aan chauffeurs zal leiden tot hogere prijzen dan normaal in het eerste kwartaal.”


Andere belangrijke punten

  •  In het vierde kwartaal van 2017 steeg de capaciteitsindex met 6,4% naar 71.8 ten opzichte van het vorige kwartaal.
  • De indexwaarde van het vierde kwartaal van 2017 is 22,3% lager dan in het vierde kwartaal van 2016.
  • De dieselindex steeg met 10% van het derde tot het vierde kwartaal, naar een indexwaarde van 82.7.
  • De European Trade Flow Index daalt naar verwachting met 0,8% in het vierde kwartaal van 2017

De beschikbare transportcapaciteit steeg met 6% in het vierde kwartaal van 2017, maar daalde met bijna één vierde in vergelijking met vorig jaar. Capaciteit zit onder het gemiddelde sinds het tweede kwartaal van 2017. Oliver Kahrs, director business development bij Transporeon: “Dit toont aan hoe hard het probleem blijft aanhouden. De tekorten kunnen niet worden opgelost op korte termijn en kunnen zich ontwikkelen naar een blijvende trend. Een intelligente strategiemix in transport executie wordt steeds belangrijker voor verladers.”

Bron: www.Logistiek.nl