Verdriedubbeling voor China

De Chinese import van gezaagd naaldhout en naaldhoutstammen is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd. Het land voerde vorig jaar recordaantallen van deze goederen in.

Verdriedubbeling voor China

China mag zich nu de grootste stammenimporteur van de wereld noemen en tevens, na de Verenigde Staten, de tweede grootste invoerder van gezaagd hout. In de laatste twee jaar vindt daarbij een verschuiving plaats van rondhout naar gezaagd hout: in 2017 overtrof het volume van planken met 36% dat van stammen. Dit schrijft Wood Resource Quarterly.
Op het gebied van gezaagd hout is China gedurende de afgelopen vijf jaar minder gaan kopen in Noord-Amerika en juist meer (een verdubbeling) in Rusland en de Noord-Europese landen. Naar verwachting gaan Europese leveranciers van gezaagd hout hun verschepingen richting China nog opvoeren, maar kiezen de West-Canadese producenten er in toenemende mate voor om hun producten te verkopen op de oververhitte markt in de VS, waar de houtprijzen pieken
De laatste vijf jaar bleken de veranderingen voor de stammenleveranciers nog groter uit te pakken. Nieuw-Zeeland, Rusland, de VS, Australië en Canada droegen in 2017 voor 92% bij aan de totale rondhoutinvoer van China. Indrukwekkend daarbij is de rol van Australië, dat tussen 2013 en 2017 de aanvoer opstuwde van 1,6 miljoen naar 4,2 miljoen kubieke meter.

Bron: Houtwereld