Wat is de impact van de Brexit op import en export van houten verpakkingen en stuwhout?

Sinds januari 2020 is het een feit. Het Verenigd Koninkrijk (VK) is uit de Europese Unie (EU) gestapt. Op dit moment zitten we in een overgangsperiode, die duurt tot 1 januari 2021. Een periode waarin eigenlijk nog weinig is veranderd. Alle EU-regels en wetten voor het VK zijn van kracht gebleven. Maar, na deze overgangsperiode gaan er zaken veranderen. Of er nu wel of niet een akkoord wordt bereikt over de toekomstige relatie.

Deal or no-deal?

De vraag is nu komt er een akkoord, of een deal, over hoe de toekomstige relatie wordt tussen de EU en het VK. Wanneer dit akkoord niet wordt bereikt spreken we van een no deal-Brexit.

No deal-Brexit
De kans dat er geen deal komt is wel degelijk aanwezig. Wanneer het een no deal-Brexit wordt zal het VK als een land buiten de EU worden beschouwd. De regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gaan dan gelden. Er is nog geen inzicht in hoe de handhaving van deze regels tot stand komt of eruit gaat zien. Maar een no deal-Brexit kan zeker leiden tot langere doorvoertijden en hogere kosten. Dit lijkt onoverkomelijk.

Bereid uw bedrijf voor

Het advies luidt al enige tijd: bereid uw bedrijf goed voor op ieder mogelijk scenario. Als u vanaf 1 januari 2021 zaken wilt blijven doen met het VK dan zult u de nodige voorbereidingen moeten treffen. Dit geldt niet alleen wanneer u zelf direct zaken doet met het VK, maar ook als uw klanten handel drijven met het Verenigd Koninkrijk en gebruik maken van houten verpakkingen en stuwhout. Informeer hen tijdig zodat zij hun voorbereidingen kunnen treffen.

Advies van SMHV en de NVWA aan gebruikers van houten verpakkingen en stuwhout

Op de site schrijft het SMHV namens beide partijen het volgende:
Neem geen risico’s bij de handel met het Verenigd Koninkrijk. Gebruik alleen houten verpakkingen (zoals pallets of houten kratten en kisten) en stuwhout die behandeld en gemarkeerd zijn volgens de internationale standaard ISPM 15. Leveranciers die gerechtigd zijn om deze houten verpakkingen en stuwhout conform ISPM 15 te leveren, zijn opgenomen in het centraal register op de website van SMHV.

De Palletcentrale levert conform alle ISMP 15 richtlijnen. Ongeacht de uitkomst van de Brexit kunnen wij een betrouwbare levering van pallets garanderen.

Welke eisen gelden voor houten verpakkingen en stuwhout?

Onderlinge handel tussen EU-landen?

Wanneer handel wordt gedreven met landen binnen de EU, dan is het voor houten verpakkingen, dus ook pallets en houten kisten, niet nodig dat zij behandeld zijn conform ISPM 15. De landen Spanje en Portugal uitgezonderd.

Handel met landen buiten de EU?
Als er handel wordt gedreven met landen buiten de EU, dan is het voor houten verpakkingen en stuwhout wel verplicht dat ze behandeld zijn en voorzien van een IPPC-merkteken volgens de internationale standaard ISPM 15.

Het advies van SMHV is hierbij:

  • In het geval van export raden we gebruikers aan zich te wenden tot een leverancier die deze verpakkingen en stuwhout conform ISPM 15 kan behandelen en markeren. Deze ondernemingen zijn opgenomen in het centraal register van SMHV op www.smhv.nl.
  • In het geval van import raden we gebruikers aan te controleren of de houten verpakkingen en stuwhout behandeld en gemarkeerd zijn conform ISPM 15.

De Palletcentrale kan alle pallets behandelen middels een Heat Treatment behandeling (HT-behandeling). Na deze behandeling kunnen de pallets conform ISPM15 gebruikt worden voor het internationaal verzenden van goederen.

Meer informatie

  • De NVWA bied informatie over hoe gebruikers van houten verpakkingen en stuwhout voorbereidingen kunnen treffen op de Brexit. Meer informatie over de Brexit en houten verpakkingen/stuwhout kunt u terugvinden op de website van de NVWA.
  • Meer informatie over de Brexit zelf vindt u terug op de website van het Brexitloket.
  • Lees ook meer op de Evofenedex-website. Hier kan ook een Brexit whitepaper worden gedownload.
Bron: SMHV