Optimaliseer uw supply chain met de juiste inzet van pallets

Pallets spelen een cruciale rol binnen de supply chain van bedrijven. Deze rol is vaak belangrijker dan de meeste mensen weten. Zonder pallets wordt het lastig om het geheel van activiteiten en goederen tussen leverancier en afnemer te vervoeren. Maar waarom zijn pallets dan zo belangrijk binnen de supply chain? En op welke vlakken onderscheidt de pallet zich voor bedrijven?

Wat is de rol van pallets binnen de supply chain?

Dagelijks gaan er wereldwijd miljoenen vrachtwagens de weg op om zeer uiteenlopende goederen te vervoeren. In de meeste gevallen worden deze goederen ondersteund door pallets. Juist om deze reden spelen ze een zeer belangrijke rol binnen de supply chain.

Tijdbesparend 

Er zijn verschillende factoren te benoemen waarom de rol van een pallet belangrijk te noemen is. Deze factoren hebben allemaal één ding met elkaar gemeen. Dit is namelijk dat een pallet er ten alle tijden voor zorgt dat goederen niet afzonderlijk van elkaar vervoerd of opgeslagen hoeven te worden. Denk in de eerste plaats aan de laad- en lostijden die de pallets verkorten. Op het moment dat een partij zware dozen efficiënt opgestapeld kan worden op een pallet, dan kost dit veel minder tijd om te verplaatsen. Om deze reden hoeven deze dozen niet afzonderlijk van elkaar verplaatst moeten worden.

Kostenbesparend

Hierboven is te lezen dat pallets tijdbesparend zijn. Deze factor staat in relatie met een andere belangrijke factor. Tijd is geld wordt er dikwijls gezegd en daarom zijn pallets naast tijdbesparend ook kostenbesparend. Met efficiënte laad- en lostijden kan er een strikte planning gevolgd worden. Dit voorkomt overuren voor een bedrijf en dus kan er gesteld worden dat pallets ook kostenbesparend zijn.

Waarborgen van kwaliteit en veiligheid

Afnemers verwachten van leveranciers dat hun bestelde goederen in goede conditie geleverd worden. Pallets dragen bij aan de kwaliteit van goederen wanneer deze vervoerd worden. De kans op schade aan goederen is namelijk groter wanneer deze goederen afzonderlijk opgetild en verplaatst worden. Ook spelen pallets een cruciale rol in het waarborgen van de belangrijkste factor binnen de supply chain. Namelijk de arbeidsomstandigheden en veiligheid voor werknemers binnen een bedrijf. Een goed gestapelde pallet verlaagt de kans op bedrijfsongevallen, wanneer een pallet omvalt en verwondingen bij personeel aanricht. Het is om die reden raadzaam om personeel te trainen in het veilig opstapelen van pallets.

pallet sorteersysteem palletcentrale

De juiste pallet binnen uw supply chain

Dat pallets een cruciale rol spelen binnen de supply chain staat vast. Maar wie bekend is binnen de palletbranche weet dat er groot arsenaal aan pallets beschikbaar is. Hout of kunststof, nieuw of gebruikt en ook bestaan er veel verschillende afmetingen. Een bedrijf zal afhankelijk van de goederen die vervoerd of opgeslagen moeten worden hier zelf een beslissing in moeten maken. Voordat deze keuzes gemaakt kunnen worden zijn er een aantal zaken waar alvorens rekening mee gehouden moet worden. Niet iedere pallet is namelijk vanzelfsprekend geschikt voor uw supply chain.

Passend materiaal binnen uw bedrijf

Om efficiënt gebruik te kunnen maken van pallets dienen de pallets te schikken aan het materiaal waar binnen het betreffende bedrijf gebruik van wordt gemaakt. Denk hier bijvoorbeeld aan de heftrucks en pompwagens die beschikbaar zijn. Er bestaan namelijk pallets die door de constructie niet door alle soorten heftrucks en pompwagens op te tillen zijn. Ook uw productielijnen kunnen bepalend zijn voor de keuze van uw pallets. Specifieke pallets kunnen een productielijn efficiënter maken, of juist minder efficiënt.

Draagvermogen

Ook is het van belang om bewust te zijn van de goederen die vervoerd of opgeslagen gaan worden. Wanneer er namelijk zware goederen verplaatst gaan worden speelt het draagvermogen van de pallet een belangrijke rol. De mate van stijfheid moet namelijk op een bepaald niveau liggen om goederen zowel dynamisch als statisch te kunnen dragen.

De lading bepaalt

De goederen bepalen hierom de geschikte pallet. Het is belangrijk dat dit proces niet andersom beredeneerd wordt. Het beste resultaat wordt behaald wanneer pallets kosteneffectief zijn, maar hier staat wel tegenover dat de pallets lang genoeg mee moeten kunnen gaan binnen de supply chain. Alles wat hier namelijk niet aan voldoet kost op de lange termijn meer geld.

De Palletcentrale heeft de juiste pallet voor uw supply chain

Pallets kunnen gezien worden als een eenvoudig object, maar ze zijn wel degelijk een essentiële factor om een veilige, efficiënte en kosteneffectieve supply chain te realiseren binnen uw bedrijf. De Palletcentrale staat voor u klaar om te voorzien in de behoefte aan pallets voor uw supply chain. Nieuwe of gebruikte pallets bestellen? Voor elk object heeft de Palletcentrale de juiste pallet beschikbaar. Onze medewerkers staan voor u klaar om te voorzien in advies over welke pallet voldoet aan uw supply chain.