Welke pallet heb ik nodig?

Voor de opslag en het transport van goederen worden pallets gebruikt. Welke pallet u nodig heeft is afhankelijk van meerdere factoren. Om tot een juiste palletkeuze te komen dient u de volgende vragen te beantwoorden:

  • Welke afmeting pallet heb ik nodig?
  • Van welk materiaal moet de pallet zijn?
  • Plaatst u de pallet in een palletstelling?
  • Gaat de pallet over een kettingbaan en/of gaat de pallet over een rollerbaan?
  • Wordt de pallet opgepakt met een palletwagen en/of een heftruck?
  • Welk gewicht moet de pallet kunnen dragen?
  • Welke goederen komen er op de pallet?

Welke pallet afmeting heb ik nodig?

Afhankelijk van hoe groot de producten zijn en wat de eisen van de transporteur / ontvanger zijn kan de afmeting van de pallet bepaald worden. Waar ook rekening mee gehouden dient te worden is dat niet iedere palletwagen en heftruck alle afmetingen pallets kan handelen. Controleer daarom de palletafmetingen en de omvang van de lading alvorens te bepalen of deze geschikt is.
Er bestaan een aantal internationale standaarden voor houten blokpallets zoals de CP pallet (CP1 t/m CP9) en de Epal standaard, met als bekendste uitvoering de Epal Europallet van 800 x 1200 mm. De afmetingen van niet- standaard houten pallets kunnen verschillen. Er zijn veel variaties mogelijk in afmeting en specificaties. Verreweg de meest gebruikte maten binnen Europa zijn de blokpallets van 800 x 1200 mm en 1000 x 1200 mm. Beide blokpallet maten, zowel de eenmalige uitvoering als de meermalige uitvoering, zijn in vele varianten en specificaties beschikbaar.

Welk materiaal pallet heb ik nodig?

De houten pallet is de meest goedkope oplossing. Deze pallet is in vele modellen en afmetingen beschikbaar. Deze pallet is herbruikbaar en eenvoudig te herstellen. Heeft u echter te maken met hygiënische werkomgevingen waar conform HACCP richtlijnen wordt gewerkt volstaat een houten pallet niet. Aangezien kunststof pallets gemakkelijk schoon te maken zijn en geen vocht opnemen zult u dan met deze pallets moeten werken. Indien u te maken heeft met luchttransport kan het gunstig zijn om met kartonnen pallets te werken. Deze hebben een laag eigen gewicht wat kostentechnisch aantrekkelijk is voor luchtvracht.

Plaats u de pallet in een palletstelling?

Indien de pallets in een palletstelling opgeslagen worden dient er goed gekeken te worden naar de soort stelling.

  • Plaats u de pallet in een inrijstelling, een laadarmstelling of legbordstelling?

Wanneer u de pallet plaatst in een inrijstelling zijn de open blokpallet of de omlopende blokpallet, beide met klossen op de hoek, de beste oplossing. Het is een overweging om de open blokpallet in te zetten. Deze pallet heeft, mits klossen op de hoek, aan de onderkant een volledige overspanning van 120 cm. Een goede omlopende blokpallet met de juiste klos lengte voldoet ook prima. Bij plaatsing in een laadarmstelling zijn de onderplanken van belang. Deze moeten voldoende stevig zijn wanneer het gewicht van de belading geheel rust op de onderplanken die op de stellingdragers rusten. Als de klossen op de stellingdragers rusten is de dikte van de onderplanken van minder belang. Hierbij is een juiste plaatsing van de pallet belangrijk. De overspanning van de stellingdragers is 110 cm. Bij een legbordstelling wordt de lege overspanning weggenomen door het legbord. Men kan dan iedere willekeurige pallet op het legbord plaatsen.

  • Is een omlopend pallet-onderdek noodzakelijk?

Afhankelijk van het type stelling kan men de keuze maken om een omlopende blokpallet in te zetten. Neem contact met ons op voor advies op maat.

Gaat de pallet over een kettingbaan en/of gaat de pallet over een rollerbaan?

Bij het transporteren van pallets over een rollerbaan of kettingbaan is de opbouw van het onderdek van de pallet van belang. Wanneer de pallet een traject aflegt over rollerbanen en een kettingbaan valt de voorkeur in de meeste gevallen op een pallet met een omlopend onderdek. De pallet kan dan eenvoudig in iedere gewenste draairichting getransporteerd worden. Indien de pallet slechts rechtuit over de verschillende banen wordt getransporteerd voldoet een open blokpallet (3 lange latten onder) prima.

Wordt de pallet opgepakt met een palletwagen en/of een heftruck?

Met een palletwagen kan men blokpallets aan 4-zijden oppakken, daarentegen bij de balkpallet vaak maar aan 2 zijden. Bij een open of omlopende blokpallet kunt u altijd aan 2 zijden de vorken insteken. Echter aan de kant waar de onder plank zich bevindt bepaalt de hoogte van de blokken de ruimte voor de vorken van de palletwagen of heftruck. Heeft u te maken met een omlopend onderdek geldt dit voor alle 4 de zijden.

Bij een balkpallet kunt u vaak slechts aan de “open” kant de heftruck of palletwagen insteken. Bij een aantal uitvoeringen bevinden er uitsparingen in de balken waardoor aan de andere kant ook de vorken van de heftruck ingestoken kunnen worden.

Welk gewicht moet de pallet kunnen dragen?

Om te bepalen welke pallet uitvoering u nodig heeftis het van belang om te weten hoe zwaar de pallet beladen wordt. Let ook op de verdeling van het gewicht op de pallet. Wordt het gewicht gelijkmatig over de pallet verdeeld? Kijk goed naar het totale gewicht indien u de pallets gaat stapelen. Een pallet met dikke brede planken, grote blokken, een omlopend onderdek kan meer belasting aan dan een pallet met dunne planken en open onderdek. Bij ieder type pallet hebben wij op onze website aangegeven hoeveel kilogram deze kunnen dragen.

Welke goederen komen op de pallet?

De keuze voor de juiste pallet is tevens afhankelijk van de soort goederen die erop dienen te komen. Buiten het gewicht van de goederen, zoals hierboven beschreven, is bijvoorbeeld de afmeting van het product van belang. Komen er kleine dozen op de pallet, let er dan op dat de tussenruimten op het bovendek niet te groot zijn.

Dynamische gewichtsbelasting, statische gewichtsbelasting, gewichtsbelasting in racking. Dit zijn allemaal factoren die meespelen in de juiste pallet keuze. Vergeet puntbelasting niet. Gewichtsbelasting is één, de manier waarop de pallet met belading wordt gebruikt bepaalt uiteindelijk de juistheid van de keuze.

Heeft u hulp nodig bij het bepalen van de juiste pallet? Neem contact met ons op.