Pallet afmetingen – Welke afmetingen hebben pallets?

Pallets zijn verkrijgbaar in ieder gewenst formaat, daarom is op de vraag “Hoe groot is een pallet?” niet zomaar een antwoord te geven.
Naast de meest gangbare pallet formaten zoals Europallet formaat, Blokpallet formaat, CP pallet formaat en Display pallet formaat kunnen pallets in iedere gewenste specificatie en uitvoering worden geproduceerd. Palletcentrale Productie in Sas van Gent produceert ruim 2,5 miljoen pallets per jaar. Op deze vestiging produceert de Palletcentrale de meest uiteenlopende pallet formaten.
Bij de aanschaf van gebruikte pallets bent u afhankelijk van het aanbod.

Bij de diverse vestigingen van de Palletcentrale zijn er naast de standaard afmetingen ook volop pallets beschikbaar in afwijkende maten. Pallets in afwijkende maten zijn goedkope pallets welke als aanbiedingspallets worden aangeboden op onze website.

Hieronder beschrijven we de meest voorkomende pallet afmetingen in Europa:

Europallet formaat:

EPAL Europallets of kortweg Europallets, zijn houten pallets met een standaard afmeting en vastgestelde specificaties. Deze zijn opgesteld door de European Pallet Association. Daar komt dan ook de naam EPAL vandaan. De vastgestelde afmetingen zijn 800 x 1200 x 144 millimeter en de draaglast van een Europallet is 2000 kilogram. Met Europallets kiest u voor de meest bekende en gangbare pallets in de markt. Zoekt u Europallets die volgens de EPAL normen zijn gefabriceerd en ook die specifieke afmeting hebben? Dan bent u bij palletcentrale.nl aan het goede adres. Wij leveren Europallets direct vanuit onze vestigingen in Rotterdam, Helmond, Sas van Gent, Noord-Holland en Moerdijk. De pallets hebben zoals geschreven de standaard afmeting van 80 bij 120 centimeter. De norm binnen Europa is 1200 x 800 mm. Er zijn 2 groepen 800 x 1200 mm pallets te onderscheiden:

  • Officiële EPAL Europallet: De afmeting van een officiële EPAL Europallet is 800 x 1200 x 144mm. De planken op het bovendek en onderdek hebben een dikte van 22mm. In de Europese markt zijn europallets het meest gangbaar. Transport tot maximaal 2000kg kan op een Europallet geladen worden. Een ‘ gebruikte europallet’ kan de naam europallet dragen wanneer deze voldoet aan de EPAL eisen. Een EPAL Europallet is uitwisselbaar in de euro palletpool. Dit betekent dat Europallets vaak als ruilpallets worden gebruikt. Volle, beladen europallets worden geruild bij aflevering tegen lege pallets. Als een gebruikte europallet niet geruild kan worden ontstaat een palletschuld, die voldaan moet worden.
  • Overig 80 x 120 cm formaat: Naast de officiële Europallets bestaan er enorm veel varianten van andere pallets met de breedte van 80cm en lengte van 120cm. Deze pallets kunnen verschillen in pallethoogte, plankdikte, aantal planken ect. Dit type is meestal een goedkoper alternatief voor de Europallet.

Blokpallet formaat:

Een blokpallet is opgebouwd met blokken (ook wel klossen genoemd). Echter in de “volksmond” bedoelt men met een blokpallet vaak een pallet met afmeting van 100x120cm. Deze afmeting is na de pallet van 80 x 120cm de meest gangbare. Ook deze pallets kunnen onderling verschillen in pallethoogte, plankdikte ect. Vele uitvoeringen zijn mogelijk.

Displaypallet formaat:

De houten displaypallet van 60x80cm of 40x60cm is breed inzetbaar en overal bruikbaar. Het meest wordt de display pallet ingezet binnen de detailhandel (dat wil zeggen winkels en supermarkten). Deze pallet wordt als complete unit direct op de winkelvloer geplaatst om producten te tonen. U kunt op een Europallet formaat 2 displaypallets van 60 x 80cm of 4 displaypallets van 40 x 60cm plaatsen.

CP Pallet formaat:

De Chemie Pallet is er in 9 verschillende uitvoeringen en 5 verschillende afmetingen. Deze pallets zijn ontworpen en geproduceerd om te beantwoorden aan de specifieke eisen van de Europese chemische industrie. De draagkracht van deze chemie pallets maken deze zeer geschikt voor zware vrachten. Bijvoorbeeld gebruikt men bij het transporteren van zakgoed, big bags en drums veelal een CP pallet.

Type CP-pallet         Maatvoering in cm              Uitvoering
CP1 pallet                           100 x 120 cm                     Open onderdek, 3 lange latten onder van 120 cm
CP2 pallet                           80 x 120 cm                      Open onderdek, 3 lange latten onder van 120 cm
CP3 pallet                          114 x 114 cm                       Open onderdek, 3 lange latten onder van 114 cm
CP4 pallet                          110 x 130 cm                      Open onderdek, 3 lange latten onder van 130 cm
CP5 pallet                           76 x 114 cm                       Open onderdek, 3 lange latten onder van 114 cm
CP6 pallet                         100 x 120 cm                      Kruisdek onderdek, 3 lange latten onder van 110 cm
CP7 pallet                         110 x 130 cm                       Kruisdek onderdek, 5 lange latten onder van 110cm
CP8 pallet                          114 x 114 cm                       Kruisdek onderdek, met opening in het bovendek
CP9 pallet                          114 x 114 cm                       Omlopend onderdek vlakwerkend

Pallets kopen in gebruikte of nieuwe staat

Voor transport kunt u pallets kopen die in het verleden al eerder gebruikt zijn of helemaal nieuw zijn. Ook de gebruikte pallets hebben uiteraard de standaard afmeting die we eerder noemden. In ons assortiment hebben we altijd meer dan 500.000 pallets op voorraad. Hierdoor hebben we altijd pallets beschikbaarheid van de beste kwaliteit en de afmeting die u zoekt. Wij kopen verder regelmatig pallets op. Deze zijn via ons weer opnieuw te gebruiken, nadat wij deze hebben (waar nodig) gerepareerd. Als u wilt besparen op de transportkosten, dan kunt u gebruik maken van onze gebruikte pallets met de standaard afmeting. Gebruikte pallets kopen kan rechtstreeks uit ons eigen magazijn en in onze webshop. In samenwerking met onze eigen klanten zorgen we altijd voor de meest efficiënte oplossing voor uw pallets. Heeft u nu toch een pallet nodig met een andere afmeting dan de pallet? Kijk dan eens in onze webshop. We hebben pallets vanaf 40 x 60 centimeter tot en met pallets van 140 x 180 centimeter. Dus welke afmeting u ook zoekt, wij hebben altijd een geschikte pallet voor uw transportvraag.

Bestel gemakkelijk en snel pallets online in onze shop!

Wilt u graag nieuwe of gebruikte pallets met de standaard afmeting kopen? In onze webshop kunt u direct uw bestelling doorgeven. Nadat we de bestelling hebben ontvangen gaan we direct met uw order aan de slag en zorgen ervoor dat uw bestelling snel wordt geleverd. Bestellingen worden uiterlijk binnen 3 werkdagen geleverd. Een dag voor de levering krijg u hier bericht van. Bestellingen worden doorgaans tussen 08.00 en 18.00 uur geleverd. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een 24-uurs levering. Plaatst u de bestelling op een werkdag voor 15.00 en rekent u deze direct af, dan wordt de bestelling de volgende dag geleverd. De levering vindt direct plaats vanuit onze eigen fabriek in Sas van Gent. Als marktleider komen we al 50 jaar onze afspraken na.

Welke pallet of welke pallet in welke afmeting u ook wilt kopen, plaats rechtstreeks uw bestelling en wij zorgen voor 100% pallet beschikbaarheid.

Heeft u grote aantallen pallets nodig? Vraag een offerte aan.