Logo’s op pallets nader verklaard

Pallets zijn er in vele maatvoeringen, uitvoeringen en materialen. Ook zijn er vaak logo’s en tekens op de pallets te vinden. Wat is de betekenis hier precies van? De meest voorkomende logo’s kunt u hieronder vinden.

epalEPAL of EUR pallet logo

Bij Europallets is dit logo op de linkerklos en rechterklos te vinden. Om zeker te zijn van een officiële nieuwe europallet dient de pallet, naast deze EPAL en/of EUR logo’s, ook te voldoen aan de volgende eisen:

  • De ISPM15-markering op de middenklos. Daaronder staat een 6-cijferig EPAL-identificatienummer (3 cijfers voor de unieke EPAL licentiecode, 1 cijfer voor het productiejaar, 2 cijfers voor de productiemaand);
  • Een zwarte of gele controle kram met het EPAL-logo aangebracht door een EPAL-palletproducent. Dit is het bewijs dat de onafhankelijke kwaliteitsgarantie is uitgevoerd;
  • De spijkers die op een standaardpositie in de pallet zijn getimmerd. De kop van de spijker die is gemarkeerd met een 2 letter-combinatie;
  • De reparatienagel met het EPAL-logo en daarboven de landcode en daaronder het unieke EPAL licentienummer van de reparateur. Bij ondeugdelijke reparatie kun u de reparateur dus achterhalen.

Lees hier alles over europallets.

 

ISPM15 houten verpakkingenIPPC,  HT en ISPM15 logo op de pallet

Voor houten pallets betekent de ISPM15 eis dat iedere pallet die buiten de Europese Unie geëxporteerd of geïmporteerd wordt een Heat Treatment (HT) of Dielectric Heating (DH) behandeling dient te ondergaan. Heat Treatment is een hittebehandeling.   Dit betekent dat de pallets worden verhit totdat er gedurende een periode van minimaal 30 minuten een kerntemperatuur van 56ᵒC of hoger is bereikt. Aansluitend aan de behandeling krijgt de pallet het IPPC merkteken.

ISPM15

NL ISO landcode (NL)

000 3-cijferig registratienummer van behandelaar

HT / DH Behandelingswijze: Heat Treatment (HT), Dielectric Heating (DH)

Meer informatie over het merkteken kunt u vinden op de website van het SMHV.

Goedgekeurde ISPM 15 leveranciers

Alleen een geregistreerde leverancier mag de behandeling en markering uitvoeren. Deze leveranciers krijgen een uniek 3-cijferig registratienummer dat in het IPPC-merkteken wordt aangebracht.  Een apart behandel- of ander certificaat is geen noodzaak, omdat het merkteken de garantie biedt dat ze voldoen aan de eisen conform ISPM15.

De Palletcentrale is geregistreerd met haar ovens bij Palletcentrale te Moerdijk en Palletcentrale Productie te Sas van Gent onder registratienummer NL-103 en NL-203. De verklaring van registratie kunt u downloaden:

Palletcentrale BV te Moerdijk

Palletcentrale Productie BV te Sas van Gent

CP logo’s op pallets

CP pallets staat voor Chemie Pool Pallet. Sinds begin jaren ’90 van de vorige eeuw zijn de CP-pallets ontwikkeld, speciaal voor de Europese chemische industrie. Grote spelers in de chemische industrie hadden als doel om meer eenheid te creëren en het aantal soorten pallets te verminderen. Dit initiatief is destijds door de toenmalige APME (huidige Plastics Europe) in gang gezet en er worden er binnen Europa miljoenen CP Pallets gefabriceerd en verhandeld.

De markeringen in het midden van beide zijden van de CP Pallet bevatten de volgende informatie:

  • type pallet – van CP1 tot CP9
  • fabrikantcode
  • productieperiode (maand/jaar)

Heeft u een transport waarbij sprake is van chemische stoffen? Dan is de chemie pallet een goede keuze. Ook niet-chemische producten kunnen prima op een CP pallet worden getransporteerd.

Er zijn 9 uitvoeringen van CP pallets.  Op iedere pallet staat duidelijk vermeld welk type CP pallet het is.

Type CP-pallet            Maatvoering in cm     Uitvoering
CP1 pallet                         100 x 120 cm                       Open onderdek, 3 lange latten onder van 120 cm
CP2 pallet                         80 x 120 cm                        Open onderdek, 3 lange latten onder van 120 cm
CP3 pallet                         114 x 114 cm                        Open onderdek, 3 lange latten onder van 114 cm
CP4 pallet                        110 x 130 cm                        Open onderdek, 3 lange latten onder van 130 cm
CP5 pallet                          76 x 114 cm                         Open onderdek, 3 lange latten onder van 114 cm
CP6 pallet                         100 x 120 cm                      Kruisdek onderdek, 3 lange latten onder van 110 cm
CP7 pallet                         110 x 130 cm                       Kruisdek onderdek, 5 lange latten onder van 110cm
CP8 pallet                        114 x 114 cm                         Kruisdek onderdek, met opening in het bovendek
CP9 pallet                        114 x 114 cm                         Omlopend onderdek vlakwerkend

 

PEFC palletPEFC

PEFC, Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes, is een wereldwijd non-profit, onafhankelijk keurmerk ter bevordering van duurzaam bosbeheer. Het uiteindelijke doel van PEFC is dat alle bossen ter wereld op een duurzame manier worden beheerd. De certificering van de gehele handelsketen wordt Chain of Custody genoemd. PEFC gecertificeerde nieuwe pallets levert de Palletcentrale vanaf de vestiging in Sas van Gent.

In het verlengde hiervan is een kijkje op de Packaging from Nature  site een aanbeveling. In het kader van duurzaamheid is het goed om alle facts en figures op een rijtje te hebben. De voordelen van hout zijn onbeperkt qua duurzaamheid en circulaire economie. Er worden in Europa meer bomen bij geplant dan er worden geoogst voor de verpakkingsindustrie. Elk jaar vermeerderd het bosgebied (bijplant) ter grote van het eiland Cyprus. Ongeveer 802.000 hectare.

 CHEP, LPR en IPP logo’s op pallets

 

 

 

 

CHEP pallets, IPP pallets en LPR pallets zijn de meest bekende poolpallets. Bedrijven verhuren poolpallets, maar de pallets blijven eigendom van de verhuurder. De pallets zijn te herkennen aan hun specifieke kleur en het logo van de verhuurder.

Poolpallets worden niet geruild tegen lege pallets bij de ontvanger, maar men kan de pallets door de verhuurder laten ophalen. Een poolpallet zal meestal de standaardafmetingen hebben van 80×120 cm en 100×120 cm. Poolpalletverhuurders kunnen hun eigen pallets produceren of dit uitbesteden aan onafhankelijke palletproducenten.

Andere pallet logo’s

Als u een logo op een pallet ziet staan welke hierboven niet genoemd wordt is dit hoogstwaarschijnlijk een logo van de eigenaar van de pallet. Bij het produceren van nieuwe pallets kan de Palletcentrale ieder gewenst logo of gewenste naam erop vermelden. Heeft u  vragen over de betekenis van een logo op een pallet neem dan contact met ons op.