Ook België kampt met houttekort

Houttekort in Belgische palletindustrie

Belgische fabrikanten van houten pallets hebben te maken met een krapte aan hout. Door problemen bij de bevoorrading kunnen ze amper volgen met de productie van houten verpakkingen, zoals Euro-pallets. Dit schrijft De Tijd.  

“We zien al enkele maanden een enorme vraag naar pallets door de groeiende economie”, zegt Thomas Vandendriessche, van het West-Vlaamse RDB Pallets, in De Tijd. Dit bedrijf maakt 12 miljoen pallets per jaar. “Maar tegelijk is er een groot gebrek aan hout.”

De aanvoer uit de Baltische Staten, waar Belgische bedrijven hun hout voornamelijk halen, is ingestort. “Het regent sinds augustus gigantisch veel in de Baltische staten”, zegt Jens Cocquet, verkoopverantwoordelijke bij palletfabriek Pasec. “Daardoor zijn de toegangswegen tot de bossen onberijdbaar geworden, en raakt het hout niet in de zagerijen.’”
De concurrentie uit Azië maakt de situatie niet eenvoudiger: producenten aldaar komen hun hout in Europa zoeken. Aziaten, en dan vooral de Chinezen, betalen woekerpijzen voor het weinige hout dat er is.

Ook andere factoren werken de schaarste aan rond- en gezaagd hout voor de verpakkingsindustrie in de hand. Zagerijen hebben de jongste jaren hun capaciteit afgebouwd of zijn overgeschakeld op het zagen van tuin-, vloer- of bouwhout. Ook stijgen de transportkosten en is de prijs van staal, nodig voor de productie van nagels, vorig jaar fors omhooggegaan.

De problemen laten zich voelen in de houtprijs. De ‘Holzpreisindex’ HPE van de Duitse verpakkingsindustrie, die de prijs volgt, staat op zijn hoogste punt sinds 2005. Alleen al in het vierde kwartaal van 2017 – tot december – is de houtprijs 4 procent gestegen. Andere indexen duiden op nog hogere prijzen.

Palletbedrijven in zowel België als in de buurlanden hebben hun verkoopprijzen al moeten verhogen. Ook moeten klanten op sommige producten langer wachten dan normaal. “We denken dat dit nog maanden zal duren”, zegt Cocquet. Ook RDB Pallets verwacht dat de prijzen in 2018 nog zullen stijgen. “Dat zullen we in onze sector voelen.” (bron: De Tijd)

Zoals wij eerder schreven heeft dit ook invloed in Duitsland en meerdere landen in de EU.